Vores Bibliotek

Kategorier
Uncategorized

Gigt symptomer: Hvad er leddegigt?

Hvad er Reumatoid Gigt?

Reumatoid arthritis / Gigt (RA) er en autoimmun sygdom, hvor kroppen angriber foringsvævet i leddene og forårsager kronisk ledbetændelse. Mens det primært påvirker leddene, kan det også forårsage betændelse i organer, såsom lunger, øjne, hud og hjerte.

Mennesker med RA kan opleve en stigning i symptomer, kaldet “blusser”, som kan vare i dage eller uger. De kan også have perioder med remission, hvor de har få eller ingen symptomer. Der er ingen kur mod reumatoid arthritis, men medicin kan stoppe sygdommens progression og lette symptomerne.

Er du i risici zonen for gigt?

Ifølge Gigtforeningen påvirker reumatoid arthritis ca. 1,5 millioner mennesker i Danmark. Kvinder er tre gange mere tilbøjelige til at udvikle RA end mænd. Symptomer hos kvinder har tendens til at forekomme i alderen 30 til 60, mens symptomer ofte udvikler sig efter 45 år hos mænd.

Der kan også være et genetisk grundlag for sygdommen. Cigaretrygning og tandkødssygdomme (periodontitis) er også risikofaktorer.

Forskellen på sunde led og leddegigt

Gigt kan referere til mere end 100 tilstande, der påvirker bevægeapparatet. Dine led er de steder, hvor dine knogler mødes. Når gigt er til stede, kan dine led blive betændte, stive, røde og smertefulde. Skader fra RA kan forekomme i væv, der omgiver leddene, inklusive sener, ledbånd og muskler. RA er en type gigt klassificeret som “systemisk”, hvilket betyder at den kan forekomme i hele din krop. Hos nogle patienter kan symptomerne strække sig til hud og øjne såvel som indre organer, herunder lunger, nyrer, hjerte og lever.

Hvad forårsager gigt?

Den nøjagtige årsag til RA forbliver ukendt, men der er identificeret flere risikofaktorer. Kvinder diagnosticeres ofte med RA, og det mistænkes, at hormonet østrogen kan spille en rolle. Flere undersøgelser har vist, at der er en genetisk komponent til udvikling af RA. Cigaretrygning ser ud til at øge risikoen for at udvikle sygdommen. Erhvervsmæssig eksponering for visse støv såsom silica, træ eller asbest kan også føre til en højere risiko for at udvikle sygdommen. Nogle mener, at der er en viral eller bakteriel årsag til RA, men det undersøges stadig.

Gigt Symptomer: Ledsmerter

Med RA påvirkes hænder næsten altid. Imidlertid kan RA påvirke ethvert led i din krop, herunder håndled, albuer, knæ, fødder, hofter og endda kæben. Normalt er led påvirket symmetrisk, hvilket betyder at de samme led på begge sider af kroppen er påvirket. Reumatoid arthritis kan være meget smertefuld, og kronisk inflammation kan føre til svækkende tab af brusk, knoglesvaghed og leddeformitet.

Gigt blusser

Når en person med RA har symptomer, herunder ledbetændelse og smerte, kaldes dette en opblussen. Blusser kan vare fra uger til måneder. Dette kan skifte med perioder med remission, når symptomerne er minimale til ikke-eksisterende. Perioder med remission kan vare uger, måneder eller endda år. Efter en periode med remission kaldes tilbagefald, hvis symptomerne vender tilbage. Det er almindeligt, at RA-patienter har perioder med blusser, remissioner og tilbagefald, selvom sygdomsforløbet varierer med hver patient.

Hvad er en reumatolog?

En reumatolog er normalt en internmedicinsk specialist eller børnelæge med specialiseret reumatologiuddannelse til at identificere og behandle de mere end 100 forskellige typer arthritis ud over andre autoimmune lidelser såsom lupus, polymyositis og vaskulitis.

Reumatoid arthritis i hænder

Der er ingen enestående test til diagnosticering af reumatoid arthritis. For det første vil lægen udføre en fysisk og tage en historie med symptomer. Leddene undersøges for at afgøre, om der er betændelse og ømhed. Hjertet, lungerne, øjnene, munden og ekstremiteterne evalueres. Og huden kan undersøges for at lede efter reumatoid knuder. Lægen kan bestille blodprøver eller røntgenstråler for at hjælpe med at diagnosticere tilstanden.

Mange andre sygdomme som gigt, fibromyalgi og lupus kan ligne reumatoid arthritis, så lægen vil udelukke disse tilstande, før han stiller en diagnose af RA.

Gigtfaktor og blodprøver

Blodprøver køres normalt for at hjælpe med at stille en diagnose af reumatoid arthritis. Disse tests kontrollerer for visse antistoffer, herunder anticykliske citrullinerede peptidantistoffer (ACPA), reumatoid faktor (RF) og antinukleære antistoffer (ANA), som er til stede i de fleste RA-patienter.

Reumatoid faktor (RF; en gruppe antistoffer, der angriber personens væv;) er til stede i ca. 75% til 80% af RA-patienter, og en høj RF kan indikere en mere aggressiv form for sygdommen. Antinukleære antistoffer (ANA) er ikke specifik for en diagnose af RA, men deres tilstedeværelse kan indikere for lægen, at en autoimmun lidelse kan være til stede.

Sedimentationshastighed (Sed Rate)

Andre blodprøver, der kan køres, kan hjælpe lægen med at bestemme omfanget af betændelse i leddene og andre steder i kroppen. Erythrocytsedimenteringshastigheden (ESR eller “sed rate”) måler hvor hurtigt røde blodlegemer falder til bunden af et reagensglas. Jo højere sed-hastigheden er, desto mere er der betændelse i kroppen.

En anden blodprøve, der måler betændelse, er C-reaktivt protein (CRP) test. Hvis CRP er høj, er betændelsesniveauer som regel også høje, såsom under en opblussen af reumatoid arthritis.

Arthrocentese

En fælles aspirationsprocedure (arthrocentese) kan udføres for at få ledvæske til test i laboratoriet. En steril nål og sprøjte bruges til at dræne væske fra leddet, som derefter analyseres for at opdage årsagerne til hævelse af leddene. Fjernelse af denne ledsvæske kan også hjælpe med at lindre ledsmerter. Nogle gange kan kortison injiceres i leddet under aspirationsproceduren for mere øjeblikkelig lindring af betændelse og smerte.

Slidgigt vs. leddegigt

I øjeblikket er der ingen kur mod reumatoid arthritis, men der er flere lægemidler, der kan lette dets symptomer. De fleste behandlinger er rettet mod remission, hvor patienten har få eller ingen symptomer på RA. Når behandlingen startes tidligt i sygdomsprocessen, kan dette hjælpe med at minimere eller nedsætte ledskader og forbedre patientens livskvalitet. Behandling involverer normalt en kombination af medicin, motion, hvile og beskyttelse af leddene. Nogle gange kan det være nødvendigt med operation.

Du kan læse mere omkring gigt, gigt symptomer og gigt sygdomme inde på Muskelgigt.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *